Објављен Нацрт закона о дигиталној имовини

Министарство финансија Републике Србије, у сарадњи са Кабинетом председнице Владе, Народном банком Србије, Министарством привреде, Комисијом за хартије од вредности и Привредном комором Србије, позива стручну јавност и све заинтересоване грађане да се укључе у поступак консултација о Нацрту закона о дигиталној имовини.

Консултације ће се спроводити у периоду од 13. до 28. октобра 2020. године.

Нацрт закона o дигиталној имовини постављен је на интернет страници Министарства финансија Републике Србије и на порталу е-управе.

Дигитална имовина, која се понекад назива и крипто-имовина или виртуална имовина, у Нацрту је дефинисана као дигитални запис вредности који се може дигитално куповати, продавати, размењивати или преносити и који се може користити као средство размене или у сврху улагања. Најпознатији представник дигиталне имовине у свету је биткоин, а најчешћа технологија на којој се дигитална имовина креира је блокчејн технологија.

Доношењем новог закона, привредници ће имати на располагању више иновативних могућности за развој свог пословања, као што је издавање инвестиционих токена у циљу прикупљања капитала или покретања платформи за размену дигиталне имовине.

Нацрт закона о дигиталној имовини израдила је међуресорна група, коју чине представници Министарства финансија, Кабинета председнице Владе Републике Србије, Народне банке Србије, Министарства привреде, Комисије за хартије од вредности и Привредне коморе Србије, уз стручну подршку чланова иницијативе Дигитална Србија и Српске блокчејн иницијативе.

Сходно мерама Републике Србије за ублажавање последица пандемије вируса COVID-19 и заштити здравља грађана, примедбе, предлози и сугестије достављају се Министарству финансија Републике Србије искључиво електронским путем на имејл адресу: digitalnaimovina@mfin.gov.rs.

Министарство финансија Републике Србије очекује да ће консултације ради израде нацрта предметног закона допринети позиционирању Републике Србије као лидера у југоисточној Европи у дигитализацији и финансијских технологија.

Нацрт закона о дигиталној имовини

Образац формулара за консултације

Позив за консултације