Семинар о откривању превара

Данас је у Привредној комори Србије одржан семинар о откривању превара на тржишту капитала у организацији Удружења сертификованих истражитеља превара Србије (ACFE Србија*) и Привредне коморе. Семинар су одржали инспектори Комисије за хартије од вредности пред разноликим аудиторијумом, представницима државног и приватног сектора, професионалцима који се баве спречавањем, откривањем и истрагама превара и корупције, тужиоцима, ревизорима, службеницима за усклађеност пословања, истражитељима и форензичарима.

Председник Комисије за хартије од вредности г. Марко Јанковић је у уводном обраћању скупу истакао важност сарадње институција (као што је и веза између самог Удружења и Комисије) које и служе као прва брана свим преварним активностима на тржишту и које заједно могу дати допринос развоју тржишта капитала. Нагласио је неопходност подизања капацитета, учења, спремности и стручности како би се адекватно сагледале и санкционисале негативне појаве.

Такође, г. Јанковић је нагласио да је поверење најважнија ствар за постојање финансијског тржишта и тржишта капитала: „Јако тешко се стиче и чува. Наше тржиште због прошлих искустава треба значајно да ради на подизању поверења. Без адекватног поверења и одржавања поверења нема интензивног развоја тржишта капитала нити стварања нових вредности, како за саме учеснике, тако ни за ширу друштвену заједницу. Фокус регулатора се шири. Све те преварне радње имају импликација на реалне људе и на реалне животне ситуације. То су изазови како за Комисију тако и за иностране регулаторе.“

Гђа Милена Матић Зокић, инспектор у Комисији за хартије од вредности је кроз занимљиве примере из америчке и наше праксе представила случајеве откривања превара на финансијском тржишту. Објаснила је појмове манипулације, инсајдерског трговања, истраживања тржишта из перспективе досадашњих искустава Комисије у откривању злоупотреба на тржишту капитала.

Г. Горан Купрешанин, такође инспектор у Сектору за непосредни надзор Комисије, говорио је о надзору заснованом на процени ризика, примени закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, смерницама и индикаторима.

Инспектор Душан Ромчевић је изложио преглед прописа који уређују крипто-имовинска права у Србији уз примере превара из светске праксе када су у питању криптовалуте.

*Удружење сертификованих истражитеља превара Србије (ACFE Србија) је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано у априлу 2019. године, чији је основни циљ промовисање борбе против превара и корупције, пре свега кроз ефикасније откривање превара и корупције, њихово спречавање, односно превенцију. Удружење се бави и ширењем знања и свести из области спречавања и превенције превара и корупције, како међу професионалцима, лицима које обављају јавне функције, тако и у широј јавности.