Upgrade in Belgrade 2019

У Београду је у уторак, 12. новембра 2019. године у хотелу Хајат одржана осамнаеста међународна конференција Београдске берзе под називом „Upgrade in Belgrade 2019“.

О макроекономским перспективама Србије, о томе шта нас то чека у будућности и досадашњим резултатима, на првом панелу конференције дискутовали су експерти из јавног и приватног сектора: професор др Саша Ранђеловић са Економског факултета, професор Павле Петровић, председник Фискалног савета Републике Србије, Жужана Харгитаи, директорка регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој, др Драган Лончар, професор Економског факултета и Зоран Дракулић, председник клуба Привредник.

Марко Јанковић, председник Комисије за хартије од вредности се обратио присутнима на тему стратегије развоја капитала. Уз г. Јанковића, на овом панелу учествовали су и Синиша Крнета, директор Београдске берзе, Zsolt Bangó, стручњак за финансијски сектор у Светској банци, као и Огњен Поповић из Министарства финансија Републике Србије. Разматрало се да ли Србија може да искористи тржиште капитала како би смањила заостатак за развијеним економијама, повећала приватне инвестиције и убрзала раст, шта је то што је неопходно да се уради у оквиру Министарства финансија, Комисије за хартије од вредности и Београдске берзе да би се олакшао приступ изворима финансирања домаћим компанијама.


На специјалном предавању на тему групног инвестирања – нове класе активе за инвеститоре у Србији говорио је Лука Пејовић, CFA. Осврнуо се на могућности које ће бити отворене са новим изворима финансирања иновативних компанија.

Регулаторни оквир криптоимовинских права представио је Душан Ромчевић из Комисије за хартије од вредности. Г. Ромчевић је изложио како се важећи прописи примењују када су у питању криптоимовинска права, а представио је и активности које је Комисија предузела у вези са припремом новог одговарајућег правног оквира – пре свега резултате процеса консултација са представницима индустрије.