Београдска берза и оперативно део SEE Link платформе

Београдска берза (BELEX) је данас постала активни члан SEE Link мреже, чиме је трговање путем ове платформе постало могуће и на домаћем тржишту капитала. Београдска берза је прва која се активно прикључила SEE Link платформи након три берзе оснивача. SEE Link пројекат покренуле су берзе из Бугарске, Хрватске и Македоније, са циљем да се креира регионална инфраструктура за трговање хартијама од вредности.

Формализацију сарадње представљало је покретање акционарског друштва SEE Link у мају 2014. године, са седиштем у Скопљу. Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је подржала иницијалну фазу SEE Link пројекта. Финансирање пројекта обезбедили су донатори ЕБРД-а, путем ЕБРД Акционарског специјалног фонда а истовремено су финансирању допринеле и берзе учеснице.

SEE Link систем за рутирање налога је постао потпуно функционалан крајем марта ове године. Два SEE Link индекса – SEE LinkX и SEE Link ЕWI покренути су почетком априла, а у њихове корпе укључено је десет најтргованијих компанија из региона које су листиране на тржиштима три берзе оснивача. Са пријемом нових тржишта, планирана је ревизија индекса у наредном периоду, како би ови показатељи дали репрезентативнији приказ тржишта.

Поред Београдске берзе још четири берзе се припремају за укључење у SEE Link: Атинска, Бањалучка, Љубљанска и Монтенегро берза, а заинтересованост за придруживање исказало је још неколико берзи у региону.

Након прикључења Београдске берзе, SEE Link систем за рутирање налога сада подржава трговање на четири тржишта, укупне тржишне капитализације од 33 милијарди USD, и скоро 500 акција којима се може трговати. Укупно 27 инвестиционих друштава (брокерских кућа) је лиценцирано да тргује путем SEE Linka. Уз њих, тренутно је седам чланова Београдске берзе у процесу прибављања лиценци за трговање на SEE Link платформи. Систем има за циљ да повећа ликвидност и приступ тржиштима инвеститорима и локалним брокерима.