Србија се придружује пројекту SEE-Link

Београдска берза је данас потврдила своју намеру да се придружи пројекту Европске банке за обнову и развој – SEE Link, који представља иновативну регионалну платформу за трговање хартијама од вредности листираним на берзама у Бугарској, Македонији и Хрватској. Апликација Београдске берзе потписана је у седишту EBRD-a, у Лондону, на Инвестиционом самиту Западног Балкана. Заједно са Београдском, документ о чланству у SEE Link пројекту потписала је и Љубљанска берза.

Председник EBRD-а, сер Сума Чакрабарти пустио је у рад трговачку платформу SEE Link, која ће крајем марта постати потпуно функционална, пуштањем у рад система за рутирање трговачких налога. Такође, биће уведен и blue chip индекс SEE-LinkX, који ће помоћи повећању видљивости тржишта региона. Оснаживање локалних тржишта капитала и подстицање трговања у локалној валути како би се смањила зависност од екстерних извора финансирања и подржао локални раст, подржано је и иницијативом ЕБРД-а за покретање централне регионалне клириншке услуге.

SEE Link је пројекат који су покренуле Бугарска, Македонска и Загребачка берза, са циљем да се створи регионална инфраструктура за трговање хартијама од вредности које су листиране на овим тржиштима. Сарадња је формализована оснивањем заједничке компаније ове три берзе – SEE Link, у Скопљу, у мају 2014. године. 

Регионално проширивање пројекта помоћи ће интегрисање тржишта капитала из региона. Инвеститорима и локалним брокерима обезбедиће ефикаснији приступ берзама, уз истовремено задржавање независности берзи учесница. 

Очекује се да ће се током првих дана функционисања SEE Link платформе, укључити осам чланова берзи из Бугарске, десет из Хрватске и десет из Македоније. Док се након потпуног укључивања Београдске берзе у овај пројекат очекује и учешће неколико инвестиционих друштава из Србије. На тај начин ће инвеститорима из иностранства бити омогућено пружање услуга трговања на српском тржишту капитала, а домаћим инвеститорима трговање на тржиштима капитала у региону.