Прве јавне емисије муниципалних обвезница

Председник Комисије за хартије од вредности др Зоран Ћировић присуствовао је у Шапцу потписивању уговора између локалне самоуправе и Банке Интеза о покровитељству емисије муниципалних обвезница којом ће бити обезбеђена средства за финансирање инфраструктурних пројеката у овом граду. Ово је прва јавна емисија муниципалних обвезница на територији Републике Србије намењених не само институционалним инвеститорима, домаћим и страним правним субјектима, већ и физичким лицима. У плану је да обвезнице Града Шапца буду прве општинске хартије од вредности које ће бити котиране на Београдској берзи, што ће омогућити инвеститорима да тргују на секундарном тржишту.

Др Ћировић је на свечаном потписивању уговора изјавио да су до сада у Србији емитоване укупно три емисије муниципалних обвезница (Град Нови Сад, Град Панчево и општина Стара Пазова), све три путем приватног пласмана – за унапред познатог купца, али да је сада први пут случај да ће се те хартије од вредности наћи на берзи где ће бити доступне сваком. Сама јавна понуда обвезница на основу објављеног проспекта очекује се у септембру месецу ове године.

Град Шабац је прва локална самоуправа у Србији која је добила експертску подршку за припрему емисије обвезница јавним путем, преко Сталне конференције градова и општина а коју финансира ЕУ Делегација у Србији преко програма ЕU Exchange 4. Град Шабац планира да овим путем изда обвезнице у укупној вредности од 400 милиона динара (индексирано у еврима).

Тренутно је у току припрема Одлуке о издавању обвезница као и израда Проспекта који ће бити предмет званичног одобрења Комисије за хартије од вредности. То ће бити први пут да једна локална самоуправа у Србији подноси проспект Комисији за хартије од вредности на одобрење у циљу јавног пласмана муниципалних обвезница.

Поред припреме муниципалних обвезница града Шапца, интензивиране су и активности на припреми прве емисије муниципалних обвезница јавном понудом – општине Стара Пазова.