Савет Европе отпочео нови пројекат „Сузбијање економског криминала у Србији“ у циљу даљег унапређења борбе против економског криминала и прања новца у Србији

Борба против прања новца, корупције и организованог криминала остаје један од најважнијих приоритета за Србију због негативног утицаја на владавину права и економски развој земље. Савет Европе је посвећен пружању континуиране подршке државним органима Србије како би се доследно и одрживо унапредили кључни механизми за спречавање и борбу против прања новца и корупције. Ова подршка се ослања на чврсту сарадњу са државним институцијама и цивилним друштвом, а Савет Европе ће наставити да помаже Републици Србији у унапређењу политика у складу са европским и међународним стандардима.

Ово су главни закључци конференције одржане 29.05.2024. у Београду, којом је обележен завршетак четворогодишњег пројекта „Спречавање прања новца и финансирања тероризма у Србији“ и покретање нове фазе подршке кроз пројекат „Сузбијање економског криминала у Србији“.

Надиа Ћук, заменица шефа Мисије Савета Европе у Београду, у уводном говору је истакла значај сарадње Савета Европе са Србијом у борби против економског криминала, наглашавајући ерозивни ефекат прања новца, корупције и пратећег криминала на демократију и демократске институције. Госпођа Ћук је потврдила посвећеност Савета Европе да настави пружање помоћи властима Србије у припреми за шести круг евалуације Moneyval-а и испуњавању препорука GRECO-а из петог круга евалуације Србије.

Ана-Шарлот Малм, шефица Одељења за развојну сарадњу у амбасади Шведске, земље која је финансирала пројекат у Србији, нагласила је: “Општи циљ шведске развојне сарадње је стварање бољих услова за живот људи који живе у сиромаштву и угњетавању. Постоји јасна веза између прања новца, организованог криминала и расподеле ресурса, равнотеже снага и људске безбедности. Пројекат „Спречавање прања новца и финансирања тероризма у Србији“ је једна од водећих иницијатива Шведске у области владавине права.”

Догађај је организован у оквиру пројеката Савета Европе „Спречавање прања новца и финансирања тероризма у Србији“ и „Сузбијање економског криминала у Србији“, које финансира Шведска агенција за међународну развојну сарадњу, с циљем пружања подршке Србији у решавању системских недостатака за спречавање прања новца и финансирања тероризма. Управни одбор пројекта, кога чине и представници Комисије за хартије од вредности, је усвојио извештај о претходном пројекту и план рада у новом пројекту за наредне четири године.